Вътрешен PR

Fotolia_03

Служителите на една компания и / или привържениците на дадена организация са най-важната заинтересована страна в нейния свят. Те трябва да имат достъп до информация относно всички решения и основания за действие на тяхната компания / организация; да получават емоционална, освен рационална мотивация; да могат да изразяват без притеснение своите несъгласия и критики.

  • Издаване на вътрешно корпоративни вестници и листовки
  • Разбира се, има по-евтини и бързи начини за обмяна на мнения между служителите и ръководството на една компания, като например интранет или затворена страница във фейсбук. Но корпоративният вестник допълва всички тези форми, без да ги отменя. Защото винаги ще е по-ценно да видиш интервю със себе си или сватбената си снимка на хартия, а и е много по-удобно един ден да покажеш на някой наследник вестник, отколкото скрийн шот от фейсбук страница. Корпоративният вестник създава чувство на принадлежност и дава възможност за изява на служителите повече от всичко друго. Да не говорим, че при сегашното състояние на печатните медии у нас, някои корпоративни „многотиражки“ се радват на по-сигурен и по-висок тираж от всекидневници с претенции.

  • Организиране на фирмени празници и тийм билдинги
  • Всички щастливи фирмени семейства си приличат и всички нещастни са нещастни по своему. Не всички биха се зарадвали на рафтинг; според някои пейнт-болът е пенсионерска игра. Вярвате или не, все още има организации / организми, за които най-добрият начин за взаимно опознаване и сближаване – изясняване на позициите е прекарването на няколко часа в ресторант. Ето нашият спомен от най-смешния и сдружаващ тийм-билдинг, който сме си подарявали /с наново повторени благодарности към Светльо Караджов за снимките и на Слав за грима, изкуствената кръв и стайлинга/:

     

    Item01
    Item02